torsdag 3 juni 2010

kära dagbok

idag har vi haft en lite annorlunda skoldag.
istället för att åka till Fäboda och ha friluftsdag; vilket man traditionsenligt brukar göra under någon av de sista skoldagarna före sommarlovet, hade skolan iår ordnat ett nytt program.
en av anledningarna till detta nya program var att så få elever brukade delta i friluftsdagen vid Fäboda, utan istället stanna hemma.
detta år hade skolan ordnat ett program vid skolan så att, om inte alla men iallafall flera elever, skulle vara deltagande.
ett anonymt ljushuvud från skolan hade kommit på den fantastiska ideén om att ha en tema dag. temat för dagen var Skolparken och sopsortering.
   jag drog mig, något motvillig, upp ur sängen imorse för att infinna mig i skolan med uppskattningsvis 150 andra elever. stolarna som var uppställda i gymnastiksalen fylldes till knappa hälften då biologiläraren G började morgonen med att berätta om Skolparkens historia, utgående från ett A4 papper han höll i sin hand och sneglade ner på var och varannan sekund. tiden tycktes stå stilla.
sedan delades ett papper med frågor ut gällande Skolparken och man fick i uppgift att ta reda på de rätta svaren. så blev det dax för lunch, och därmed skoldagens höjdpunkt; citrontorsk.
   efter lunchen delades man in i grupper och fick en halvhjärtad guidead rundtur i Skolparken av en av trädgårdsarbetarna där. trädgårdsarbetaren gick fram till ett träd, gruppen följde efter och stannade. trädgårdsarbetaren berättade vad trädsorten hette och hur gammalt trädet var. sen gick trädgårdsarbetaren vidare till nästa träd och gruppen följde efter.
hoppas verkligen inte att det är en programpunkt som staden Jakobstad erbjuder sina sommarturister.
när rundturen var klar samlades man i gymnastiksalen igen för att lyssna på när en anställd vid Ekorosk med monoton röst berättade om deras verksamhet där. sedan stog sopsortering på schemat och där vann jag och de fyra andra från 1:ornas utsedda representationslag varsin Ekorosk-kortlek.
sedan var dagen slut.
ibland undrar jag ifall lärarna alls har varit unga, eller om de hittar på temadagar med natur och sopsorterings tema bara för att jävlas.
de kanske har glömt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar